Het aftellen voor de jaarwisseling is begonnen. De komende dagen neemt Business Insider per thema de belangrijkste financiële veranderingen voor je portemonnee in 2018 door. Deel 1 van de serie: zorgkosten.

De premie voor het basispakket stijgt komend jaar met gemiddeld 2 euro per maand. Maar de grootste veranderingen zitten in de aanvullende verzekering. Bij sommige verzekeraars gaat de premie fors omhoog of wordt het pakket flink uitgekleed.

De premiestijging voor de basisverzekering valt komend jaar mee. Maar door slim shoppen kun je hierop ruim 200 euro op jaarbasis besparen. Let vooral goed op bij de aanvullende verzekering. Omdat veel verzekeraars hier verlies op draaien, vanwege de calculerende burger, vinden komend jaar forse ingrepen plaats in de premie en de dekking. Dit verandert er in de zorg in 2018.

Basispakket

Er worden geen behandelingen uit het pakket gehaald; wel enkele toegevoegd.

Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed. Oncologiepatiënten die een immuntherapie moeten ondergaan, krijgen recht op een vergoeding voor zittend vervoer van en naar het ziekenhuis.

Ook wordt geneeskundige verzorging van minderjarigen vergoed. Verder worden nieuwe medicijnen aan het pakket toegevoegd, zoals nieuwe medicijnen tegen hepatitis C.

Premie basispolis

Voor een basisverzekering betaal je komend jaar gemiddeld 1.341,24 euro premie, zo becijferde Zorgwijzer.nl onlangs. Dat is ruim 25 euro meer dan dit jaar. In die berekening zijn alle vier de mogelijke polissen (budget, natura, combinatie, restitutie) meegenomen. De gemiddelde basispremie bedraagt hiermee 111,77 euro per maand, uitgaand van een polis zonder verhoogd eigen risico.

Hoewel het basispakket bij elke verzekeraar gelijk is, loont het toch de moeite om prijzen te vergelijken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basispolis bedraagt ruim 200 euro op jaarbasis.

Kies je voor minder gunstige polisvoorwaarden, dan valt zelfs een besparing van 380 euro op jaarbasis te realiseren. Je hebt dan echter geen vrije zorgkeuze. Uit berekeningen van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat driekwart van de verzekerden vorig jaar een basisverzekering had waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond.

Je kunt vaak ook besparen op je zorgkosten door de jaarpremie in één keer te betalen.

Aanvullende verzekering

Voor de aanvullende verzekering is het opletten geblazen. Bij veel verzekeraars wordt de premie een stuk hoger of wordt de dekking fors uitgekleed. Dit komt omdat consumenten kritischer zijn geworden en deze verzekeringen meestal alleen afsluiten als ze verwachten deze ook echt nodig te hebben. Hierdoor draaien veel verzekeraars er verlies op.

Vooral op het gebied van fysiotherapie zijn de wijzigingen soms ingrijpend. Je krijgt in sommige gevallen veel minder behandelingen vergoed en bij sommige polissen vervalt zelfs de dekking. Kijk je polisvoorwaarden daarom goed na.

Wil je geen onnodige kosten maken, houd je aanvullende verzekering dan goed tegen het licht en vergelijk het pakket met andere verzekeraars. Wees ook kritisch op de dekking en verzeker je alleen voor zorg die je ook echt nodig hebt.

Wil je switchen van verzekeraar, dan moet je er wel rap bij zijn. Je moet je vóór 1 januari je huidige polis opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering kiezen. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Tandarts

De tandartstarieven worden stijgen in 2018 met gemiddeld 2,7 procent. Voor orthodontie en implantaten moet je rekening houden met een kostenstijging van 2,6 procent. De tarieven voor komend jaar vind je hier.

Let wel: dit zijn maximumtarieven. Tandartsen kunnen ook lagere bedragen in rekening brengen. Ook kan de ene tandarts een iets uitgebreidere behandeling geven dan de andere, door bijvoorbeeld extra foto's te maken. Hierdoor ben je niet overal even goedkoop uit.

Wist je trouwens dat de tandarts verplicht is om je vóór je in de stoel stapt een kostenbegroting te geven als hij verwacht dat de behandeling meer gaat kosten dan 250 euro?

Eigen risico

Het verplichte eigen risico blijft gelijk. Dit betekent dus dat je net als dit jaar de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Je betaalt het eigen risico voor vrijwel alle zorg, behalve voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg, wijkverpleging en zorg uit de aanvullende verzekering. Ook de zorg- en tandartskosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico.

Wie wil besparen op de zorgkosten, kan besluiten om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen, bovenop het wettelijk verplichte eigen risico. Dat kan een aantrekkelijke premiekorting opleveren. Bedenk wel dat deze optie loont alleen als je nauwelijks een beroep doet op gezondheidszorg. Dat valt vooraf helaas niet te voorspellen. Met één ziekenhuisopname bent je het kostenvoordeel kwijt.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat komend jaar omhoog. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met 131 euro naar 1.197 euro. Dat komt neer op 99,97 euro per maand: 10,91 euro meer dan nu. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met 194 euro naar 2.237 euro. Zij ontvangen dus maximaal 186,42 euro per maand: 16.17 euro meer dan in 2017.

Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, mag je inkomen niet hoger zijn dan 28.720 euro (tegen 27.500 euro nu). Voor partners geldt een limiet van 35.997 (tegen 35.000 euro nu). Deze grenzen zijn dus iets verhoogd.

LEES OOK: 5 dingen die je moet weten over de hypotheekmarkt in 2018